شب قدر

شب قدر


شب قدر

شب قدر– بافضیلت‌ترین شبِ سال و شب رحمت الهی و آمرزش گناهان است. و در آن، فرشتگان به زمین می‌آیند و بنابر برخی از احادیث شیعه، مقدرات سال آینده بندگان را بر امام عرضه می‌کنند.

و از ارزشمندترین زمان‌ها برای ما مسلمانان است. که در این شب مسلمانان احیاء می‌گیرند. این شب در ماه مبارک رمضان قرار دارد. و احتمالا یکی از شب‌های نوزده، بیست و یکم، یا بیست و سوم این ماه است. لذا مسلمانان هر سه شب را بیدار می‌مانند. و اعمال مخصوص این شب‌ها را انجام می‌دهند.

مسلمانان معتقدند در شب قدر قرآن جدای از نزول تدریجی به صورت دفعی بر قلب مبارک پیامبر اسلام (ص) نازل گردیده و تقدیر یک ساله‌ی انسان‌ها در این شب رقم می‌خورد. ضربت خوردن امیرالمومنین علی (ع) در شب ۱۹ و شهادت آن پیشوای عادل در شب ۲۱ ماه مبارک رمضان اتفاق افتاده است.

 

علت نامگذاری

«قَدْر» کلمه‌ای عربی به معنای اندازه، تقدیر و سرنوشت است.

و اینکه چرا این شب را «قدر» نامیده‌اند، دلایلی ذکر شده است:

1. عده‌ای می‌گویند: چون مقدرات انسانها و اندازه و قدر رویدادهای سال، در این شب تعیین می‌شود، آن را قدر می‌نامند.
2. گروهی معتقدند اگر کسی این شب را احیا بدارد، صاحب منزلت می‌شود.
3. گروهی دیگر نیز می‌گویند: علت نامگذاری، شرافت والای این شب است.

 از دیدگاه شیعه

مفسران شیعه با استناد به ظاهر آیات سوره قدر معتقدند این شب اختصاص به شب نزول قرآن در عصر پیامبر(ص) ندارد. بلکه هر سال تکرار می‌شود.

روایات بسیاری نیز که به عقیده برخی در حد تواتر است، این مطلب را تأیید می‌کند.

با این حال، زمان دقیق آن معلوم نیست و در آیات و روایات، تصریحی به اینکه کدام‌ یک از شب‌های سال است، وجود ندارد.

روایات بسیاری تاکید می‌کند که شب قدر در ماه رمضان واقع شده است.

در روایات شیعه بر احیا گرفتن شب ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه رمضان تاکید بیشتری شده. و از میان این سه شب نیز اهتمام به شب بیست و سوم بیش از بقیه شبها است.

تاریخ این شبها از دیدگاه اهل سنت

بیشتر اهل سنت به استناد حدیثی نبوی معتقدند شب قدر یکی از ده شب آخر ماه رمضان است. و احتمال  ۲۷ رمضان، بیشتر از بقیه شب‌هاست.

بر این اساس، اهل سنت در این شب به دعا و شب‌زنده‌داری می‌پردازند. برخی از اهل سنت نیز معتقدند شب قدر تنها در زمان زندگی حضرت محمد(ص) هر ساله تکرار می‌شد، اما پس از آن دیگر شب قدری نیست.

به گفته برخی دیگر، شبی مشخص در سال نیست. و در هر سال شبی نامعلوم است. این عده معتقدند شب قدر، در سال بعثت، در ماه رمضان بوده ولی در سالهای دیگر ممکن است در ماههای دیگر باشد.

نزول قرآن در این شب

آیه اول سوره قدر و آیه سوم سوره دخان، بیانگر نزول قرآن در شب قدر است. محمد عبده معتقد است آغاز نزول تدریجی قرآن در ماه رمضان بوده است. اما بیشتر مفسران معتقدند در این شب، قرآن به صورت یکباره از لوح محفوظ به بیت المعمور یا قلب پیامبر(ص) نازل شده که به آن، نزول دفعی یا نزول اجمالی قرآن می‌گویند.

منبع. دلگرم

واحد روابط عمومی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید